Tuesday, October 23, 2012

RFSU och RFSL

Okej, alltså : Problemformulering: Det finns två organisationer som heter RFSL och RFSU som gör jävligt mycket bra saker. 
Jag är personligen medlem i båda dessa organisationer, inte för att de är likadana utan för att det är två olika organisationer som gör viktiga saker. Ibland samarbetar RFSU och RFSL till exempel i frågor om hiv.  

RFSL är riksorganisationsn för homosexuella, Bisexuella, transpersoner och queeras rättigheter. 
RFSU är riksförbundet för sexuell upplysning; RFSU sysslar alltså mer med att människor har rätt att veta saker om sex.. Reproduktiva rättigheter, könssjukdomar, aborter. RFSUs slogan är "rätten att vara, välja och njuta". Hur fint är inte det?! 

Om RFSL kommer till er skola är chansen inte lika stor att de är intresserade av att prata om aborter eller könssjukdomar. De är heller inte ute för att prata sex och kropp på samma sätt som RFSU gör utan om köns- och sexualitetsnormer. Vissa skolor kör ole dole doff om vilken av skolinformatörerna de ska ta dit. Det är ett dåligt drag, båda behövs.

Idag kom en insändare i DN sthlm som bland annat belyser det här problemet:



Jag skulle väldigt gärna vilja höra hur skolan tänkte när de lägger en så viktig föreläsning klockan 8 på en sovmorgon. Det ger en signal från skolan att det här inte är så viktigt. Så fungerar det ju i politiken också, feministiska frågor i EU-parlamentet är sent på kvällen när alla som känner sig för viktiga gått hem och lagt sig. Skolan har ett ansvar att lägga vikt vid en sån här föreläsning, speciellt när det gäller EN timme på 3 års skolgång.

Insändaren har i alla fall fel i att homofobi inte finns. På vissa ställen kanske det är mindre okej att uttrycka den, jag får anta att hans klass är ett sånt ställe, men det behöver inte betyda att kunskaperna är höga hos alla. Homofobi och transfobi är ett stort samhällsproblem. Så länge folk får spö för att de inte är hetero och så länge normer begränsar människor så mycket så behöver vi prata om det. Det finns en anledning till att hbtq-ungdomar har sämre psykisk hälsa än andra ungdomar. Det kan vi inte tiga ihjäl.

No comments: