Saturday, October 13, 2012

jobben!



Det här är en annons från ams.se där Humana AB annonserar en tjänst på en timme per kväll. Klockan 23-24 på natten dessutom (och nattOB'n är inte fantastisk, fråga mig som jobbar i vården). Det här är såklart inte unikt för bara det företaget, det finns många onda arbetsgivare. Men i vården har riskkapitalisterna verkligen insett att det finns mycket cash att hämta så villkoren tycks ha försämrats på senare år (och innan dess var det väl ingen fröjd att arbeta i vården, med tanke på hur det värderas). 
Som anställd är en så jävla utbytbar, det har ju förstärkts något enormt med bemanningsföretag på marknaden. Passar det inte så kan en ringa in någon annan i ett kick. Arbetsköparen sitter på den totala makten. Delade turer, sena kvällar eller vad det kan vara; passar det inte så finns det någon annan som vill ha ditt jobb. Eller är tvungen att ta det för att kunna försörja sig.

Här är lite annat humana AB skrivit i sina annonser som just nu ligger på ams.se

personliga egenskaper:

Vi söker dig som känner stor arbetsmoral och har en positiv inställning till arbetet. 

Det är viktigt att du är flexibel 

Som person krävs att du är flexibel 

Det är också viktigt att du är flexibel 

Du ska vara flexibel, lugn och trygg och kunna hantera stressiga situationer.

Flexibilitet. 
Att en ska vara flexibel i förhållande till sin brukare som assistent kan ju verka rimligt. Men mellan raderna tycker jag ofta det är tydligt att det är emot arbetsgivaren en ska vara flexibel. Komma springandes när en behövs och inte gnälla om en inte får jobba på någon vecka.

Att hantera stressiga situationer är också efterfrågat in annonser ofta. Och det är är klart att det är viktigt att kunna om sådana uppstår. Men om stressiga situationer är utgångsläget för arbetet (som det allt för ofta är i vården) är det något som är fel. 

Allt en ska stå ut med med osäkra anställningar och bli behandlad illa kan till exempel uttryckas såhär; 

Du som söker är studerande alternativt har redan ett arbete och är intresserad av extrajobb som sjukvikarie. Du är man/kvinna och är över 25 år. 

Å ena sidan kräver en att personen som arbetar ska vara rätt gammal, men å andra sidan erbjuder en ingen provanställning eller fast tjänst. Den här personen som är över 25, och eventuellt har en familj ska försörja sig på ett springvik, timanställning och tacka och le samtidigt. För när en söker så går en ju med på att en är "intresserad av ett jobb som sjukvikarie", fast det i realiteten sällan är ett förstahandsval. 

såhär står det om anställningsform: 
Arbetstid / Varaktighet: Varierande dag, kväll, natt,och helg. Vi tillämpar tidsbegränsad anställningsform "så längre uppdraget varar" samt timanställning. 
Arbetstid / Varaktighet: Varierande dag, kväll, natt och helg. Timanställning. 

Arbetstid / Varaktighet: Varierande dag, kväll och helg. Vi tillämpar tidsbegränsad anställningsform "så längre uppdraget varar" samt timanställning. 

Varaktighet/Arbetstid

Tidsbegränsad anställning

Arbetstid / Varaktighet: Två nätter i veckan, ca: 18 timmar/veckan. Vi tillämpar tidsbegränsad anställningsform "så längre uppdraget varar" samt timanställning. 

Sammanfattningsvis

Sjukt många annonser går ut på : Gilla läget. Vi söker dig som kan gilla läget när vi pissar på dig. Viktigt att du kan säga tack efteråt och inte klagar om något fungerar dåligt. Och det är ändå dessa annonser vi tvingas svara på och försöka övertala arbetsköparen om att vi är flexibla, drivna, inte har något problem med att resa några timmar för att komma till jobbet osv. Det är så jävla ovärdigt. 


No comments: