Tuesday, April 10, 2012

HIV och informationsplikt

Hamnade på något vis på Fl**hback, internets bakgård. Och någon förfasar sig för att RFSL och RFSU är emot informationsplikten om HIV i smittskyddslagen. De önskar en massa människor HIV och för vidare fördomar om att det är ju bara vissa grupper som kan få HIV.

Jag vill säga det här en gång för alla: Det är inte för att inte allas hälsa är viktig. Det är inte för att HIV inte är en stor samhällsfråga.

Det är för att lagen utifrån ett HIV-preventivt synsätt är direkt skadligt eftersom människor tror att de inte behöver skydda sig, så länge ingen säger något.
Om Molgan har sex med en person som har fått HIV det senaste halvåret är det inte så troligt att den personen vet att den här HIV ännu. Däremot är det som störst risk för överföring då virusnivåerna är väldigt höga. När bromsmediciner sätts in sjuker virusnivåerna och risken för överföring blir mindre. Alltså, när Människor väl vet att de har HIV är inte då det är som viktigast att informera. Det är snarare när de inte vet att de har HIV som det hade varit som viktigast att veta det för att kunna skydda sig. Men att skydda sig måste alltid vara varje enskild persons ansvar oavsett om de är HIV-positiva eller inte.

Så när någon snorvalp på forumet önskar alla oss i RFSU och RFSL HIV tänker jag att de finns en stor kunskap om säkrare sex som vi gärna delar med oss av. Och jag önskar alla haters på FB ett liv med säkrare sex (för de som vill, det går fint att leva utan sex också). Vi är alla del av en och samma värld, det borde inte finnas något vi mot dem i HIV-prevention. Att argumentera mot lagen som den ser ut är inte för att vi vill att kidsen på FB ska få HIV för att vi inte bryr oss. Vi bryr oss givetvis och tror att det här är vad som är bäst för dem, oss, våra vänner, mammor, arbetskamrater, barn och barnbarn.

Ps. Att vi kritiseras för att smittskyddslagen strider mot mänskliga rättigheter är en annan indikation på att det kanske behöver ändras något. Att det fanns läkare på 80-talet som ville isolera alla HIV-positiva på gotland (skulle man också stänga gränserna tror ni?) säger något om synen på HIV som funnits. Attityderna i samhället må vara bättre idag, men stigmat runt HIV är långt ifrån försvunnet. Varför jag lyfter på hatten till de modiga människor som pratar om att leva med HIV i senaste Kom Ut.

No comments: