Sunday, September 9, 2012

Gröna Lund hälsar

På tal om min roliga tävling här om dagen så försökte jag ställa frågan till Gröna lund. Ni vet den självklara frågan: Hur tänkte ni nu då?

Här är en del av konversationen, som också finns i deras facebookgrupp:

"GLAD KONSERTSOMMAR! Eller något liknande står det på banderollerna bredvid fritt fall. Sen är det typ 20 akter på bild varav bara en brudar. över 40 personer, 2 tjejer. På pendeltåget sitter lite olika reklamer för gröna lunds konserter. Samtliga band och artister enbart män. Känner ni att ni promotar mansrock stenhårt och/eller att ni bokat lite för få artister som inte är män möjligen?"

"Tjena Lif! Gröna Lunds mål är att alltid ha ett så brett utbud av artister som möjligt, oavsett musikstil ska man hitta något man gillar i konsertprogrammet. Vi är väldigt stolta: Tyvärr är det inte så många kvinnliga artister på scenerna i år och det känns jättetrist. Vi har ställt frågan till en mängd kvinnliga artister, men de har tyvärr tackat nej av olika anledningar. Vi hoppas såklart att det ser annorlunda ut nästa år!"

"Jag hoppas att NI löser situationen till nästa år, det är ju ändå ni som bokar! VIll ni ha tips på bokningar kan ni ju alltid be folk här, tror ni kommer få in massa bra förslag. 
Hur kommer det sig att Marit Bergman, Kajsa grytt, Linnea Henriksson fallit bort från er reklam i kollektivtrafiken? Promotar ni inte män lite hårdare?

"Vi ber alltid våra gäster om input till bokningar och Rättviseförmedlingen har också vart schyssta och kommit med förslag! Vill du så kan du självklart tipsa redan nu och här? Det är endast artister som spelar på vår Stora Scen som får en affisch i vår traditionella grafiska maner och alla de som du nämner spelade på Lilla Scen. Och nej, vi har ingen hemlig regel som säger att vi ska promota män lite hårdare."  

"Hemlig regel eller inte, om ni inte sätter akter med kvinnor på stora scenen är det väl rätt uppenbart var felet ligger?"
 (Sen fortsätter det på liknande sätt, och jag frågar efter vad de fick för input av rättviseförmedlingen men får inget svar på den frågan. Och så erbjuder jag en lista på bra artister.)

"Vi tar gärna emot din lista! Dock är det nog inte så enkelt som att tro att vi inte betalar tillräckligt eller har ansträngt oss tillräckligt. Man måste också ta i beaktande att artisten som står på Stora Scen måste kunna dra en publik för den scenen. Det är varken roligt för artisten eller publiken om det känns tomt. Men många artister passar bättre på en mindre scen, det blir intimare och mysigare på ett sätt, så bortse inte från Lilla Scen, den är också viktig. Vi frågar också våra följare här på Facebook vilka artister de vill se, det har vi gjort i två år nu och vi brukar få många bra förslag (även här många män dock). Ser fram emot din lista!

 ----------------------------------------------------------------------

Hur många gånger ska vi behöva höra de här tjatiga argumenten i stil med "vi försökte"? Alla artister passar inte för stora scen, NÄHÄ? Jag vet väl också att jag inte kan spela med mitt coverband på stora scenen, men det betyder inte att det är acceptabelt att inte boka i princip några brudar på stora scenen? Självklart finns det andra akter än Rebecca och fiona som också skulle dra en stor publik. Och att säga "bortse inte från lilla scenen" blir en så uppenbar retorik att tjejer ska vänja sig vid att ta lite plats och att inte få vara på reklamen att inte synas för det är ju ändå mysigt på lilla scenen. Jag är inte den som bortser från lilla scenen, går ofta på fler konserter där, så det är inte vad det här handlar om. Och sen säger de att de ber om tips från sina besökare, och får många bra tips. Jag försöker lägga fram faktumet att ALLA inte är feminister och de kommer såklart finnas de som tipsar om bara mansrock och högljutt snackar skit om annat. Om en i det här läget vill kämpa för jämställdhet så måste det få bli lite obekvämt. Alla kommer inte hålla med en och det är inte det enklaste sättet att göra saker.

En rolig sak att lägga märke till är kommentaren om "vi har ingen hemlig regel som säger att vi ska promota män lite hårdare". En klassisk härskarteknik för att få mig att låta du och konspiratorisk. Konsekvensen är ju att män promotas mycket hårdare, men det vill de inte ens erkänna utan lägga fokus på mig.

No comments: